Harta traseelor
  • Marcaj: triunghi albastru;
  • Timp de parcurs: 3 h 30 min – 4 ore la urcare; 2 h 30 min la coborâre.
  • Diferenţă de nivel de 1020 m. Lungime de parcurs de 5,7 km. Grad de dificultate mediu.
  • Pe timp de iarnă, NU este recomandată parcurgerea porţiunii Stânca Dochiei – Cabana Dochia.

(intre Cabana Izvorul Muntelui si Curmatura Lutul Rosu – La Arsuri este comun cu traseul nr. 1

Poteca este orientata pe directia nord, stabate mai intai o padure frumoasa de rasinoase si , dupa ce traverseaza DJ 155F, continua catre Curmatura Lutul Rosu abatandu-se usor catre nord vest. Dupa aproximativ 45 de minute ajungem la Curmatura Lutul Rosu, intr-o mica poienita in punctul numit La Arsuri (1041 m) unde sunt amenajate o masuta cu bancute si unde se poate face un mic popas.

PNC-Traseu-2-01De aici continuam drumul inainte pe traseul marcat cu triunghi albastru, mai intai coborand usor prin padure apoi, pe o distanta de circa 200 m, pe DJ 155F catre paraul Izvorul Alb. Ne abatem catre stanga, parasind drumul judetean pe un vechi drum forestier amenajat in lungul paraului Izvorul Alb. In zare se zareste Varful Toaca insotit pe partea sa stanga de Stanca Panaghiei. Drumul forestier se transforma incet intr-o poteca care continua urcusul domol traversand paraul Izvorul Alb in cateva locuri. Dupa aproape 1,2 km de cand am parasit DJ 155F ajungem la Stanca Dochiei (1179 m) situata sub Piciorul Sihastrului. De sub stanca uriasa se iveste un mic izvor din care este bine sa ne aprovizionam cu apa intrucat, in continuare, pana la Cabana Dochia nu vom mai gasi alte surse.

Putin mai sus de Stanca Dochiei intr-o poiana larga numita „La Izvoare” conflueaza Jgheabul Mare cu Jgheabul cu Hotaru. Ne angajam pe acesta din urma prin padurea deasa de rasinoase din care, pe alocuri, se intredeschide cate o secventa vizuala catre lacul Izvorul Muntelui. Ultima portiune prin padure este mai dificila întrucat cararea se strecoara printre blocurile de conglomerate desprinse din abruptul Ceahlaului. Trecem pe sub stanca cu Vulturul lui Traian, pe dreapta si Santinela, pe stanga, si dupa aproape 1,2 km distanta de Stanca Dochiei iesim din padure si prin Poarta de Piatra patrundem intr-un frumos amfiteatru natural numit si Cetatea de Piatra.

Urmeaza un drum anevoios printre jnepeni pe sub Toaca si Varful Lespezi (1805 m) spre punctul punctul final, Cabana Dochia. Efortul este insa rasplatit de frumusetea peisajului. Admiram intr-o panorama din ce in ce mai cuprinzatoare pe masura ce urcam: Poliţele Hotarelor marginite de stancile Plăieşilor si Cetăţuia, Creasta Hotarului şi cele doua stânci numite sugestiv Om Bun şi Om Rau, dominate de impresionanta cupola de piatra a Varfului Toaca (1904 m). Traseul coteste spre stanga si dupa alţi 1,2 km de la ieşirea din pădure ajungem la Cabana Dochia, situată la o altitudine de 1760 m.

Tot traseul începând din DJ 155F si pana la Cabana Dochia a fost amenajat şi ca traseu tematic în cadrul unui program Life Natura.