logo uniunea europeana
logo guvernul romaniei
logo instrumente structurale

Rezervația Naturală Cascada Duruitoarea

Este un monument al naturii, încadrat în categoria III – IUCN (Uniunea Internațională Pentru Conservarea Naturii), ariile protejate din categoria a III-a fiind stabilite pentru a proteja un monument natural concret fie că acesta este o formațiune geologică fie că este un individ sau comunitate biologică.

Monumentele naturale sunt vizibile, pot fi ușor individualizate și pot genera impact emoțional care oferă uneori un stimulent pentru protecţia mai largă a biodiversității asociate şi o oportunitate pentru o educaţie de mediu și culturală.

Aria protejată are suprafața de 1 ha și a fost declarată conform Legii nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate.

Cascada Duruitoarea este un element reprezentativ pentru geologia Masivului Ceahlău.


Principalele paraie din Ceahlău își au izvoarele sub abrupturi, la altitudini cuprinse între 1250 și 1300 m, de unde dreneaza apele freatice cantonate în masa de grohotisuri.

In lungul profilului longitudinal al paraielor cu obarșia în Ceahlău apar numeroase ruperi de panta determinate de prezența orizonturilor litologice cu rezistenta mai mare la eroziune. Cel mai reprezentativ exemplu în acest sens îl constituie cascada Duruitoarea unde apele pârâului Rupturi se pravalesc peste doua praguri de la 25 m înaltime.