Harta traseelor
  • Marcaj: banda roşie;
  • Timp de parcurs: 3h – 3h 30 min la urcare, 2 h 20 min la coborâre.
  • Diferenţă de nivel de 1180 m. Lungime de parcurs de 7,3 km. Grad de dificultate mediu.
  • Traseul poate fi parcurs şi pe timp de iarnă după o informare prealabilă asupra stării vremii.

Amenajat înca din anul 1835 este unul dintre primele apărute în Ceahlău care pornea de la Schitul Durău catre zona înaltă a masivului.

Din centrul staţiunii Durău, urcând către sediul Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău se deschide o frumoasă perspectiv asupra masivului, spre Piatra Lată, Panaghia şi Toaca, Piatra Ciobanului.

PNC-Traseu-5-Cabana-Fantanele-Adi-Iordache03La aproape 100 m de la sediul Administraţiei drumul asfaltat se termina în dreptul hotelului Cascada si poteca pătrunde în pădure urmărind mai întâi piciorul dintre pârâul Nican în dreapta şi pârâul Fântânii pe partea stânga. Dupa ce spre stânga pârâul Fântânii urcă pe la marginea pădurii printr-o poiană largă până în DJ 155F Durău-Izvorul Muntelui. Traversând drumul judeţean traseul urcă mai întâi în pantă domoală prin pădurea de amestec până la un loc de popas situat în apropierea unui bazin din beton pentru captarea apei potabile pentru staţiunea Durău. În continuare panta se accentuează şi după 15-20 minute se ajunge în Poiana Fântânele la Cabana Fântânele.

PNC-Traseu-5-Cabana-Fantanele-Adi-Iordache02

Din faţa cabanei se deschide o panoramă superbă către staţiunea Durău şi Munţii Bistriţei cu Măgura Grinţiesului în prim plan iar lateral, spre stânga, catre partea vestică a masivului cu Vârful Toaca şi Stânca Panaghiei. Tot de aici se poate ajunge in circa o ora pe traseul de legatura marcat cu triunghi galben in Poiana Viezuri pe traseul care vine din Durau şi duce la Cascada Duruitoarea.

Mergând mai departe pe traseul nostru de la Cabana Fântânele poteca urcă lin până în Şaua „La Morminte” unde este amenajat un loc de popas. În continuare panta se accentuează treptat până când poteca ajunge într-un loc deschis de unde se observă panorama Munţilor Stânişoarei mărginită de apele lacului Izvorul Muntelui. Zona este cunoscută sub numele de Curmătura Piatra Lată şi este marcată de stânca izolată a Căciulii Dorobanţului şi de formaţiunea conglomeratică a stâncii Piatra cu Bani, înaltă de aproximativ 30 m.

PNC-DSCF0669Mai departe traseul înaintează în pantă usoară prin pădure şi, în dreptul punctului numit Şaua Muntelui, intră in pilcurile de jnepeniş. Poteca trece în continuare pe sub Panaghia, stâncă înaltă de aproximativ 70 m şi pe sub Vârful Toaca (1904 m) până în dreptul cabanei meteorologilor. De aici se deschide în faţă o panoramă largă către Vârful Lespezi (1808 m) şi platoul şi Vârful Ocolaşului Mare (1907 m), cel mai înalt din Masivul Ceahlău. în dreapta, lateral de Vârful Toaca se observă stâncile Scăldătoarea Vulturilor şi Piatra Ciobanului.

De la cabana meteorologilor urmând cărarea de pe platou se ajunge, peste Vârful Lespezi, la Cabana Dochia în circa 20 minute. Pe tot parcursul se poate admira spre stânga priveliştea încântătoare a Lacului Izvorul Muntelui precum şi salba localităţilor presarate pe versanţii Munţilor Stânişoarei până la îngemănarea lor cu oglinda lacului.

Tot traseul începând din Durău şi până la Cabana Dochia a fost amenajat şi ca traseu tematic în cadrul unui program Life Natura.